pigor: ..., a więc np. tak: szukasz zbioru punktów (x,y) takich, że
logy=log(y+2x)−logx i log2(x2+y)≤ 1 i y >0 i y+2x >0 i x >0 i x
2+y >0 ⇔
⇔ logy+logx = log(y+2x) i x
2+y≤ 2
1 i y >0 i y > −2x i x >0 i y> −x
2 ⇔
⇔ xy= y+2x i y≤ −x
2+2 i y >0 i y > −2x i x >0 i y> −x
2 ⇔
⇔ y(x−1)= 2x i −x
2< y≤ −x
2+2 i y >0 i y > −2x i x >0 ⇔
⇔ y=
2xx−1 i x−1≠1 i −x
2< y≤ −x
2+2 i y >0 i y > −2x i x >0 ⇔
⇔ y=
2x−2+2x−1 i x≠1 i x >0 i −x
2< y≤ −x
2+2 i y >0 i y > −2x ⇔
⇔
y= 2+2x−1 i x≠1 i x >0 i −x2< y≤ −x2+2 i y >0 i y > −2x , no to
teraz rysuj rozwiązanie − tę czerwoną koniunkcję punktów (x,y) na
płaszczyźnie R
2 z układem prostokątnym osi XOY . ...