Trapez
Messi: Dany jest trapez ABCD, którego podstawy mają długości : |AB|= 12, |CD|=8 a ramiona mają
długości: |AD|=4 i |BC|=6. Ramiona przedłużono do przecięcia się w punkcie P. Oblicz pole
trójkąta ABP. Sporządź rysunek.
Prosze rozwiazanie
9 paź 12:36
Messi: pilne

!
9 paź 13:07
9 paź 13:38
messi: pomoz mi
9 paź 15:47
Mila:

|AE|=12−8=4
OBW
ΔAED=2*4+6=14 , p=7 − połowa obwodu
P
ΔAED=
√7*(7−6)*(7−4)2=
√7*32=3
√7 ze wzoru Herona
PF=H
ΔDCP∼ΔABP⇔odcinki jednego Δ są proporcjonalne do odpowiednich odcinków drugiego.
Dokończysz?
9 paź 16:18
messi: ne dokonczylem sie
9 paź 16:51
Karol: to nie obliczylem sie o tym
9 paź 17:15
Karol: czy to juz wszystko?
9 paź 17:26
Mila:
Ostatnie równanie źle przepisałam z kartki.
Ma być:
12x=8*H /:4
3x=2*H
H=x+h
3x=2*(x+h)
3x=2x+2h
x=2h
H=4,5
√7
P
ΔABP= 6*4,5
√7=
P
ΔABP= 27
√7
Masz odpowiedź?
9 paź 18:00
Karol: nie mam odpowiedz
9 paź 18:21
Mila:
Na koniec , pisze się" dziękuje" osobie pomagającej.
9 paź 19:20