równania
AlPacino: x3 + x2 − 4x − 4 = 0
x3 − x2 − 6x = 0
pomoże ktoś zacząć?
9 paź 12:24
aniaaaa: (x3+x2)−(4x+1)=0
x2(x+1)−4(x+1)=0
(x2−4)+(x+1)=
x2=4 x=−1
x=2 x=−2 x=−1
9 paź 12:39
aniaaaa: w pierwszym −(4x+4)
9 paź 12:40
ICSP: i w trzeciej linijce między nawiasami znak mnożenia a nie dodawania
9 paź 12:40
aniaaaa: drugi przykład:
x(x2−x−6)=0
x=0 a to co w nawiasie musisz wyliczyć z delty bedzie ona wieksza od zera czyli bedziesz mieć
dwa rozwiązania
ostateczne rozwiązanie x=0 x=3 x=−2
9 paź 12:42
aniaaaa: racja dzięki
9 paź 12:43