matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuń niewymierność
bastek:
Usuń nierówność.Proszę o sprawdzenie wyliczenia
1
=
1+
√
3
1
1−
√
3
1−1
√
3
*
=
=
1+
√
3
1−
√
3
1
2
−(
√
3
)
2
√
3
√
3
=
1−3
−2
wiem, że źle bo wynik ma być
√
3
−1
2
proszę również wyjaśnienie jak to zrobić
√
6
√
2
−2
√
3
gubię się w tych wyliczeniach
9 paź 12:01
wredulus_pospolitus:
1 − 1*
√
3
= 1−
√
3
a nie 1−1*
√
3
= 1 − 1 +
√
3
9 paź 12:02
wredulus_pospolitus:
ten drugi ... analogicznie mnożysz licznik i mianownik przez
√
2
+
2
√
3
9 paź 12:03
bastek:
Dziękuję bardzo
9 paź 12:30