równania
AlPacino: x6 − 64 = 0
(x2 +x)4 − 1 = 0
pomoże ktoś ?
9 paź 11:23
ICSP: x
6 = 64 \\
6√
|x| = 2
x = 2 v x = − 2
(x
2 + x)
4 = 1 \\
4√
|x
2 + x| = 1
| | −1 ± √5 | |
x2 + x + 1 = 0 v x2 + x − 1 = 0 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
9 paź 11:25
krystek: lub
(x3)2−(23)2=0 ⇔(x3+23)(x3−x3)=0⇔
x3=−23 lub x3=23
x=−2 lub x=2
9 paź 11:32
Monika: albo tak:
x6−64=0
t=x2
t3−64=0
t3−43=0 (a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
czyli mamy:
(t−4)(t2+4t+16)=0
t−4=0 v t2+4t+16=0
t=4 <=> x2 = 4 <=> x=2 v x=−2
t2+4t+16=0 Δ<0 −> brak rozwiązania
Odp: x=2 v x=−2
9 paź 14:30