Mechanika
Monika:

Mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu zadania z mechaniki

Jak na rysunku, największe koło jest połączone z najmniejszym i najmniejsze obraca się dookoła
największego z prędkością kątową 1,4.
ac=60
bc=25
bd=35
Trzeba wyznaczyć prędkość liniową i kątową punktu d.
Proszę o pomoc, nie wiem nawet od czego zacząć
9 paź 09:53
wredulus_pospolitus:

pytanie naprowadzające:
co oznacza − prędkość kątowa wynosi 1,4 ?
9 paź 10:09
Monika: Ω=1,4 1/sekunde
9 paź 10:15
Monika: Tylko, że między kolejnymi kołami występuje tarcie więc one się kręcą; koło o środku w punkcie
b obraca się w lewo, a o środku w c w prawo. Nie wiem tylko z jakimi prędkościami
9 paź 10:16
wredulus_pospolitus:
prędkość kątowa dowolnego punktu w układzie jest stała (bo się przecież element nie 'oderwie'
od reszty układu

) ... a więc wynosi ....
prędkość liniowa −−− masz rysunek podany ... o ile się przemieści punkt D w czasie 1 sekundy
... zastosuj odpowiednie wzory (wzór)
9 paź 10:16
wredulus_pospolitus:
nie zaznaczyłaś obrotu koła C
9 paź 10:17
wredulus_pospolitus:
koło C musi się obracać w lewo (tak jak koło A)
krok 1:
z układu równań wyznacz promienie danych kół
krok 2: zastosuj wzór na wyznaczenie prędkości kątowej pozostałych kół
9 paź 10:20
Monika: przepraszam, racja koło c obraca się w lewo
9 paź 10:24
Monika: Rc=10
Rb=15
Ra=20
Jak teraz wyznaczyć prędkość kątową?
9 paź 10:26
wredulus_pospolitus:
o ile dobrze pamiętam ... to prędkość kątowa będzie odwrotnie proporcjonalna do promienia koła,
czyli:
20*1,4 = 15*vb = 10*vc
ale musisz to sprawdzić ... na pewno jest jakaś zależność
9 paź 10:40