oblicz calke
biały: Oblicz całke
9 paź 08:26
wredulus_pospolitus:
| 3x+2 | | 3 | | 2x−1 | | | |
| = |
| * |
| + |
| |
| x2−x+1 | | 2 | | x2−x+1 | | x2−x+1 | |
dalej sobie poradzisz
9 paź 10:14
john: nie jestem autorem wątku, ale pozwolę się dopytać, jak ruszyć potem z tym trzecim wyrażeniem?
9 paź 10:51
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 3 | | (2x−1)2 + 3 | |
x2−x+1 = (x− |
| )2 + |
| lub = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
lepsza będzie chyba ta druga forma
'wyciągamy' 3 w mianowniku ... aby końcówką mianownika było +1
i robimy podstawienie:
u = U{2x+1}{
√3
i mamy całkę elementarną
9 paź 10:56
john: Myślałem, że po przerobieniu wszystkich zadań na tej stronie temat mam opanowany, ale widzę, że
sporo przede mną. Dziękuję.
9 paź 11:01