pochodne cząstkowe f-cji uwikłanej
studentka: znaleźć pochodne cząstkowe pierwszego rzędu funkcji z=z(x,y) uwikłanej równaniem
czyli,
F(x,y,z)=x
2+y
2+z
2−y+z
F'
x=2x ⇒ x=0
F'
y=2y−1 ⇒ y=
12
F'
z≠2z+1 ⇒2z+1≠0
po podstawieniu do pierszego wyszło mi że z=0 lub z=−1
czyli otrzymałam dwa równania a
1=(0,
12,0) i a
2=(0,
12,−1)
w pierwszym równaniu wyszło mi ze nie mozna zastosować tw. o funkcji uwikłanej a z tego
drugiego wyszło że F
z(a
2)=−1
i teraz jest moje pytanie

pochodne cząstkowe pierwszego rzędu− czyli musze wyliczyc
| | F'x | | F'y | |
z'(x,y)=− |
| i z'(x,y)=− |
| bo jeżeli tak to mi wychodzi że są one równe 0 |
| | F'z | | F'z | |
a mam przeczucie ze tak nie bedzie

ktoś pomoże?