matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęga o wykładniku wymiernym
elefant:
Mam prośbę, jak to obliczyć 81
−0,125
wychodzi mi, że to 81
−
1
8
czyli (
8
√
81
)
−1
i co z tym trzeba zrobić?
9 paź 01:34
Aga1.:
1
√
3
81
−1/8
=(3
4
)
−1/8
=3
−1/2
=
√
3
−1
=
√
=
3
3
9 paź 07:26