Określ dziedzinę funkcji
Geńjusz:
Dziedzina wg moich obliczeń to <−1,2>\{0}
Może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć?
8 paź 23:32
Radek:
−x2+x+2≥0 i x2−3x>0 to rozwiązałeś ?
8 paź 23:33
Eta:
Df= <−1,0)
8 paź 23:36
Geńjusz: Radek, tak, tylko wyszło mi inaczej niz Eta napisał/a.
Moglibyście rozpisać to odrobinę?
8 paź 23:38
Radek:
Eta dobrze Ci napisała

x
2−3x>0
x(x−3)>0
x∊(−
∞,0)∪(3,
∞)
−x
2+x+2≥0
x
2−x−2≤0
x∊<−1,2>
część wspólna to <−1,0)
8 paź 23:41
Eta:

1/ −x
2+x+2≥0 /*(−1)
x
2−x−2≤0
(x−2)(x+1) ≤0 ⇒ x€ < −1,2>
2/ x
2−3x>0
x(x−3)>0 ⇒ x€ (−
∞ ,0) U (3,
∞)
teraz wybierasz część wspólną obydwu rozwiązać
8 paź 23:43
Geńjusz: Ok, dzięki wielkie, już widzę swój błąd. To forum jest niezastąpione
8 paź 23:45
8 paź 23:46
Radek:
Nie bierz tego
8 paź 23:46
Eta:
Radek
8 paź 23:47
Radek:
<robaczywka>
8 paź 23:48
Eta:

teraz dla Ciebie

.

?
8 paź 23:49
Radek:
Oba poproszę

I już przestałem liczyć Δ
8 paź 23:51
Eta:
Och Ty

A już myślałam,że przez to liczenie
wyróżnika ...... rozchorowałeś się
8 paź 23:54
Radek:
Zmieniłem nick na inny po prostu tamten był za długi ale bardzo fajny

Pozdrawiam i dobranoc
8 paź 23:56
Eta:
Miłych snów
8 paź 23:59
Geńjusz: yyyy jeszcze jedna funkcja
Dziedzina to (5, +
∞) ?
9 paź 00:14
Aga1.: (x−2)(x−5)>0
x=2 v x=5
D=(−
∞, 2)U(5,
∞)
9 paź 07:32