przykłady aby nie zachodziły podane równości
misiek: Podaj przykład liczb, dla który nie zachodzą podane równości:
A. √x2 = x
B. sin2x = 2sinx
C.Ix+yI = IxI +IyI
D. lnalnb = ln (a−b)
E. an * am = an*m
8 paź 23:23
Aga1.: a)√x2=x, dla x≥0.
Wobec tego , wzór ten nie zachodzi dla x<0.
Przykład √−22≠−2
9 paź 07:53
Antek: e) an*am=an+m a nie=an*m
czyli np dla n=3 i m=4 ten wzor nie zachodzi
9 paź 10:06
misiek: w ostatnim przykładzie mam zapisane właśnie mnożenie potęg n*m, nie sumę.
Dziękuję za pomoc.
9 paź 10:25
Antek: Sprawdz we wzorach ze to nie jest prawda c) [powinno byc zapisane tak |x+y|≤|x|+|y| ale
skoro napisali = to rownosc zachodzi jedynie gdy obie liczby sa tego samego znaku lub gdy
conajmniej jedna z liczb =0 wiec napisz kiedy ta rownosc nie zachodzi
9 paź 10:38