Złożenie funkcji. Zadanie
V.Abel: Dobry wieczór, mam prośbę o pomoc w zadaniu, o wyjaśnienie:
Dana jest funkcja
| | 1 | | 1 | |
f(x)= (2x dla x∊<0; |
| > lub 1 dla x∊( |
| ;1>) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
g(x)=( 1 dla x∊<0; |
| > lub −2x+2 dla x∊( |
| ;1>) |
| | 2 | | 2 | |
Napisz wzór funkcji h = g ◯ f
| | 1 | |
Proszę o pomoc, jak mam g(2x), to wychodzi mi 1 dla 2x x∊( |
| ;1>==> czyten przedział należy |
| | 2 | |
| | 1 | |
porównać z przedziałem :f(x)= (2x dla x∊<0; |
| >   |
| | 2 | |
Trivial:
Najpierw prosty przypadek
x ∊ (12, 1]: f(x) = 1 → g(f(x)) = g(1) = −2*1 + 2 = 0.
Teraz ten bardziej skomplikowany.
x ∊ [0,
12]: f(x) = 2x ∊ [0,1].
Jeśli
x ∊ [0,14], to g(f(x)) = 1.
Jeśli
x ∊ (14, 12], to g(f(x)) = −2*(2x)+2 = −4x+2.
Zatem
| | ⎧ | 1 dla x∊[0,14] | |
| (g∘f)(x) = | ⎨ | −4x+2 dla x∊(14, 12] |
|
| | ⎩ | 0 dla x∊(12, 1] | |