TRANSFORMACJA LORENTZA WIELKA PROŚBA ! :((
DANUTAA: Witam, wiem że to forum nie miejsce na fizyke ale nie umogę uporać się z transformacją lorentza
.. Czy mógłby ktoś mi dokładnie cyfra po cyferce literka po literce rozwiązać te zadanie ?
Obserwator związany z układem odniesienia W stwierdza, że współrzędne pewnego zdarzenia są
równe x = 30 km i t = 1 μs. Oblicz ile wynoszą współrzędne tego zdarzenia zmierzone w układzie
odniesienia W' poruszającego się względem układu W w dodatnim kierunku osi x z prędkością 0,99
c. Załóż, że w chwili t = t' = 0 współrzędne położenia wynoszą x = x' = 0.
Bardzo prosze o dokladne rozwiązanie i wyrozumiałość
Pozdrawiam