Algebra - cialo
Garth:
Algebra, grupa, cialo.
Zbadac, czy struktura jest cialem.
(Q(
√2), +, * ), gdzie Q(
√2) := {q ∊ R: q = a + b
√2, a,b ∊ Q}
A wiec zaczynam badajac, czy (Q
√2, +) jest grupa abelowa.
Ale...jak zaczac?

a ▱ b = a + b
√2 + a + b
√2 = 2a + 2b
√2, a ▱ b ∊ R? Czy moze cos tu pokrecilem?
8 paź 23:18
Garth:
Czy tak powinny wygladac te dzialania?
(Q√2; +)
a ▱ b = 2a + 2b√2
(Q√2/{0}; *)
a ▱ b = (a + b√2)(a + b√2) = a2 + 2ab√2 + 2b2?
9 paź 20:31
PW: p+q = (a1+b1√2)+ (a2+b2√2)=(a1+a2)+(b1+b2)√2 = a+b√2
To jest dopiero sprawdzenie, czy definicja jest dobra − czy działanie "+" jest działaniem
wewnętrznym, inaczej mówiąc czy suma liczb postaci a+b√2 jest też takiej postaci.
Teraz badamy łączność wprowadzając dla każdej z trzech liczb trzy symbole na a i trzy symbole
na b (bo mogą to być, choć nie muszą, trzy różne liczby).
9 paź 21:20