Rozwiąż równanie logarytmiczne
damn:
8 paź 23:00
pigor: ..., np. tak :
9−x
2 >0 i 3−x>0 i 3−x≠1 ⇔ |x|<3 i x<3 i x≠2 ⇔ −3< x<2 lub 2< x<3 ⇔
⇔ x∊
(−3;2)U(2;3)=D − dziedzina danego równania, w której jest ono ⇔
⇔ log(9−x
2)= 3log(3−x) ⇔ log(9−x
2)= log(3−x)
3 ⇔ 9−x
2= (3−x)
3 ⇔
⇔ 9−x
2= 27−27x+9x
2−x
3 ⇔
x3−10x2+27x−18= 0 i badam, która z liczb
−2,−1,1∊ D zeruje lewą stronę danego równania ; tak w(1)= 0 , zatem
dalej ... spróbuj sam(a) . ...
8 paź 23:37
Aga1.: A w liczniku jest 9−x3.
A może tak jak rozwiązał pigor?
9 paź 07:45
pigor: ...faktycznie, przepraszam ja "widziałem" 9−x
2 (zdarza mi się to),
ale tam przecież teraz widzę, że jest 9−x
3 , a wtedy prostsze będzie
równanie
9−x
3= 27−27x+9x
2−x
3 ⇔ 9x
2−27x+18=0 ⇔ x
2−3x+2= 0 ⇔ x∊{1,2},
ale 2 nie należy do D, więc odp.
x=1 . ...
9 paź 14:58
damn: dziękuję bardzo za pomoc
9 paź 19:28
damn: a dlaczego przy wyznaczaniu dziedziny zrobiłeś 3−x≠1 skoro to nie jest podstawa logarytmu?
9 paź 20:10