Ciągi funkcyjne
Raf: Sprawdzić zbieżność punktową i jednostajną ciągu funkcyjnego (fn)(x)=xarctg(nx), x>0
8 paź 22:56
Raf: f(x)=xπ/2
Jak znaleźć supremum po x>0 |xarctg(nx)−xπ/2| dla ustalonego n?
8 paź 23:05
Raf: Czy wystarczy policzyć pochodną, która wygląda tak
arctg(nx)−π/2−nx/(1+n2x2) i stwierdzić, że będzie ona mniejsza od 0 (bo arctg czegokolwiek
−π/2 jest ujemny i jeszcze jak odejmiemy coś dodatniego (bo x>0) to tym bardziej będzie
ujemne) więc będzie malejący więc funkcja, której supremum chcemy znaleźć, będzie malejąca
więc największą wartość ma najbardziej po lewej stronie czyli w x=0
Jak się policzy lim x−>0+ to wychodzi po prostu 0 tak więc jest zbieżność jednostajna?
Proszę o sprawdzenie
8 paź 23:23
Raf: Eta, sprawdzisz mi? spac nie pójdę
8 paź 23:56
Trivial:
f
n(x) = x*arctg(nx), x > 0.
Zbieżność punktowa.
Zbadajmy zbieżność jednostajną.
||f
n − f|| = sup
x>0|f
n(x) − f(x)| = sup
x>0|x*arctg(nx) −
π2x|
= sup
x>0 x[
π2−arctg(nx)] = sup
x>0 u
n(x).
| dun | | π | | nx | |
| = |
| − arctg(nx) − |
| |
| dx | | 2 | | 1+(nx)2 | |
| | dun | |
Można pokazać, że dla x>0 mamy |
| ≥ 0 (dowód niżej), a zatem funkcja un(x) jest słabo |
| | dx | |
rosnąca i osiąga swoje supremum w nieskończoności. Zatem:
| | π2−arctg(nx) | |
||fn − f|| = limx→∞ un(x) = limx→∞ |
| =H= |
| | 1x | |
| | nx2 | | 1 | | 1 | |
= limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = |
| → 0. |
| | 1+(nx)2 | | | | n | |
Zatem mamy zbieżność jednostajną.
| | dun | | π | | z | |
Niech |
| = v(z) = |
| − arctg(z) − |
| gdzie z = nx. |
| | dx | | 2 | | 1+z2 | |
| dv | | 1 | | 1 | | 2z2 | | 2 | |
| = − |
| − |
| + |
| = − |
| < 0 ∀z∊R |
| dz | | 1+z2 | | 1+z2 | | (1+z2)2 | | (1+z2)2 | |
Czyli funkcja v ma kres dolny w nieskończoności (nie musi go osiągać).
lim
z→∞ v(z) = 0 ≥ 0
9 paź 02:31
Raf: Dzięki!

pomyliłem się w module na samym początku
9 paź 03:40