dowody
delta: 1.Udowodnij ,że √p+√q (gdzie p,q−dwie różne liczby pierwsze całkowite)
8 paź 22:48
delta: i ta suma przedstawia liczbę niewymierną
8 paź 22:49
matyk: liczba pierwsza nie ma dzielników poza 1 i samą sobą, zatem √p jest niewymierna. Dodatkowo
jeśli są to dwie różne niewymierne liczby to ich suma jest niewymierna (wymierna byłaby, gdyby
były przeciwne)
8 paź 22:53
delta: no tak

ale takiego dowodu nie przedstawie nauczycielowi

potrzebuje dowodu strikte
indukcyjnego :0
8 paź 22:59
Vax: matyk, a co powiesz o (
√2) + (2−
√2) = 2 ?

Co do zadania to nie wprost załóżmy, że dla pewnych różnych liczb pierwszych p,q jest to liczba
wymierna, czyli jej kwadrat równy p+q+2
√pq też jest wymierny, czyli
√pq też jest wymierne,
tj:
| | a | |
√pq = |
| , dla pewnych a,b ∊ ℤ+, gdzie nwd(a,b)=1 oraz b ≥ 2. Czyli: |
| | b | |
| | a2 | |
p*q = |
| ⇔ b2*p*q = a2, czyli p | a2 ⇒ p | a, więc a = pa', wstawiamy to i |
| | b2 | |
dostajemy:
b
2pq = p
2a'
2 ⇔ b
2q = pa'
2, czyli p | b
2q, ale p ≠ q, więc p | b
2 ⇒ p | b, czyli p | a
oraz p | b, sprzeczność z założeniem, że nwd(a,b)=1.
8 paź 23:13
delta: dlaczego b≥ 2?
8 paź 23:19
Vax: To bez znaczenia, możesz sobie założyć, że b ≥ 1, w dowodzie niczego to nie zmienia (po prostu
dla b=1 dostajemy liczbę całkowitą)
8 paź 23:26