Zadanko układ równań
Majaa: Rozwiązać następujący układ równań i naszkicować pary prostych na płaszczyźnie xy opisywane tym
równaniem:
{2x+y=4
{x−y=2 To jest układ równań.
wyszło mi x=2, y=0.
Teraz rozumiem że mam te dwa równania sprowadzić do postaci y=ax+b i narysować je w układzie
współrzędnych?
8 paź 22:44
matyk: tak. Przetną się w punkcie który otrzymałaś.
8 paź 22:54
bezendu:

2x+y=4 x−y=2
y=−2x+4 −y=−x+2
y=x−2
P=(2,0)
8 paź 22:56
pigor: ...., tak, a proste te y=−2x+4 i y=x−2 powinny przeciąć się
w "twoim" punkcie (x,y)= (2,0) − rozwiązaniu danego układu . ...
8 paź 22:59
Majaa: Dziękuję bardzo
8 paź 22:59
Majaa: Wyszło
8 paź 23:00
bezendu:
Majaa zajrzy do tego postu o tych przedziałach tam miałaś źle A∪B poprawiłem
8 paź 23:01
Majaa: Ok zaraz zajrzę
8 paź 23:03