trudne
Majin K.: Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym, to: ctg2(180° + a) + ctg2(270° – a) wieksze lub równe 2.
8 paź 22:44
Eta:
ze wzorów redukcyjnych :
Jeżeli taka nierówność jest prawdziwa , to na podstawie przekształceń równoważnych mamy:
ctg
2a+tg
2a ≥2
| 1 | |
| +tg2a≥2 /*tg2a >0 bo a − kąt ostry |
| tg2a | |
1+tg
4a≥2tg
2a
tg
4a−2tg
2a+1≥0
(tg
2a−1)
2 ≥0 −−− prawda
zatem nierówność pierwotna z tego zadania jest prawdziwa
c.n.u
8 paź 23:01
Nienor: (ctga)
2+(tga)
2≥2
A liczba plus jej odwrotność zawsze spełnia równanie (o ile jest większa od 0)
8 paź 23:02
Nienor: (ctgα)
2+(tgα)
2≥2 − wzory redukcyjne
| | 1 | |
( |
| )2+(tgα)2≥0 − wynika z definicji tangensa i kotangensa |
| | tgα | |
Liczba plus jej odwrotność zawsze spełnia tę nierówność.
8 paź 23:05
pigor: ..., np. tak :
ctg2(180°+a)+ctg2(270°–a)= ctg2a+tg2a=
= ctg2a−2ctgatga+tg2a+2= (ctga−tga)2+2 ≥ 2 c.n.w.
8 paź 23:07
Eta:
8 paź 23:14