matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zilustruj w układzie współ.
Yasiu:
Jak zilustrować takie równanie w układzie współrzędnych: b
2
=4a Według wolframa wygląda to następująco:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=b%5E2%3D4a
8 paź 22:37
matyk:
zależy jak oznaczysz osie układu.
8 paź 22:38
Yasiu:
chcę po prostu dojść do tego jak to naszkicować
http://www3.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP23621ie0166edg12cbb00001167ffff83c8bb7f?MSPStoreType=image/gif&s=20&w=200.&h=279.&cdf=RangeControl
8 paź 23:39
Trivial:
Możesz przyjąć oznaczenia y = a, x = b i wtedy masz:
1
x
2
= 4y → y =
x
2
4
Albo tak jak wolfram, przyjąć x = a, y = b. y
2
= 4x
8 paź 23:47