trygonometria
Majin K.: W trójkącie ABC bok AB jest o 5 dłuższy od boku AC, zaś kąt ACB = 150°. Wiedząc, że
|BC| = 3 pierwiastek z3 , oblicz:
a) obwód trójkąta ABC;
b) promień koła opisanego na trójkącie ABC;
c) sinus kąta wewnętrznego przy wierzchołku A.
8 paź 21:52
Eta:

a) z tw. cosinusów :
| | √3 | |
(a+5)22= a2+(3√3)2−2*a*3√3*cos150o , cos150o= − |
| |
| | 2 | |
dokończ .... otrzymasz
a= 2
Obwód L= a+a+5+ 3
√3= ..........
| | a+5 | |
b) 2R= |
| =............ |
| | sin150o | |
| | 3√3 | | a+5 | |
c) |
| = |
| |
| | sinα | | sin150o | |
sinα=.........
8 paź 23:27