Liczba log_51000 jest mniejsza od liczby log_510000 o:
kamczatka: Liczba log51000 jest mniejsza od liczby log510000 o:
Można to podzielić i wyjdzie log510 ale co dalej ?
8 paź 21:36
PW: Nie podzielić, a odjąć − ta różnica którą wyliczyłeś, to właśnie odpowiedź na pytanie "o
ile jest mniejsza".
8 paź 21:40
Basia:
| | 10000 | |
log510000 − log51000 = log5 |
| = log510 = log5(5*2) = |
| | 1000 | |
log
55 + log
52 = 1+log
52
ale moim zdaniem wynik log
510 jest wystarczający
8 paź 21:42
kamczatka: A jak obliczyć ile to będzie % ?
8 paź 21:42
matyk: większej liczby czy mniejszej? Bo to różnica...
8 paź 21:43
Basia:
o ile procent log
510000 jest większy od log
51000 ?
różnica wyszła log
510
| | log510 | |
szukany % = |
| *100% = |
| | log510000 | |
| log510 | | log510 | | 1 | |
| *100% = |
| *100% = |
| *100% = 20% |
| log5105 | | 5log510 | | 5 | |
8 paź 21:45
kamczatka: O ile liczba log51000 jest mniejsza od loczby log510000 w % ?
8 paź 21:45
Basia: oj źle, napisałam
to co policzyłam to:
o ile procent log51000 jest mniejszy od log5100000
8 paź 21:47
Basia: no to masz policzone wyżej; o 20%
8 paź 21:48
kamczatka: w odpowiedziach mam że o 25% dziwne
8 paź 21:49
Aga1.: | log510 | | log510 | |
| *100%= |
| *100%= |
| log510000 | | log5104 | |
| log510 | | 1 | |
| *100%= |
| *100%=25%. |
| 4log510 | | 4 | |
8 paź 21:58
kamczatka: dzięki.
8 paź 22:00