Funkcje
DeDee: Naszkicuj wykres funkcji
a) f(x)=|−√−x+1|
b)f(x)=|||x|−1|−2|−3
c)f(x)=|−(x+1)2+3|−2
8 paź 21:34
matyk: przekształcamy w pierwszym wykres √x
8 paź 21:35
bezendu:

f(x)=|−(x+1)
2+3|−2
f(x)=|−x
2−2x−1+3|−2
f(x)=|−x
2−2x+2|−2
krok 1. rysuję wykres f(x)=−x
2−2x+2 −zielony
krok 2. odbijam wszystko to co pod osią Ox nad oś Ox− czerwony f(x)=|−x
2−2x+2|
krok 3. opuszczam powstały wykres o 2 jednostki w dół−niebieski f(x)=|−x
2−2x+2|−2
8 paź 21:41
bezendu:

b)f(x)=|||x|−1|−2|−3
krok 1 rysuję wykres f(x)=|x|− czerwony
krok 2 opuszczam powstały wykres o 1 jednostkę w dół −zielony f(x)=|x|−1
krok 3 odbijam to co pod osią nad oś−czarny f(x)=||x|−1|
krok 4 opuszczam wykres o 2 jednostki w dół−niebieski f(x)=||x|−1|−2
krok 5 odbijam nad oś−różowy f(x)=||x|−1|−2|
krok 6 opuszczam wykres o 3 jednostki w dół−pomarańczowy f(x)=|||x|−1|−2|−3
8 paź 21:50
Aga1.:

1) y=
√−x −−czerwony
2)y=−
√−x −−zielony
3) y=−
√−x+1 niebieski i ostatecznie
4) f(x)=I−
√−x+1I różowy.
9 paź 07:42