Oblicz wartość logarytmu
Iza: Wiedząc, że log7(12) = a, log12(24)=b, oblicz log54(168)
Pytam bardziej o wskazówki niż o rozwiązanie.
Rospisuję sobie to tak:
| | log12(24) | | 1 | | b | |
log54(168) = log54(24) + log24(7) = |
| + |
| = |
| + |
| | log12(54) | | log7(24) | | log12(54) | |
| | 1 | | b | | 1 | |
|
| = |
| + |
| = |
| | log7(12*2) | | log12(6 * 32) | | a + log7(2) | |
| | b | | 1 | |
|
| + |
| |
| | log12(3)+log12(2)+2log12(3) | | a + log7(2) | |
I tu już nie wiem co robić. Przypuszczam, że trzeba się odwołać do a i b i coś tam z nich
wyliczyć.
Mogę prosić o wskazówkę?
8 paź 21:17
PW: log54168=log54 + log247 − już tu nie rozumiem.
8 paź 21:33
Iza: Jest to robienie zadań kiedy jest się ledwo przytomnym − wrócę chyba do tego jutro. Błąd tak
idiotyczny, że nawet patrzeć mi się na to już nie chce.
8 paź 21:53
PW: x=log54168 ⇔54x=168 ⇔(33•2)x=23•3•7 ⇔ 33x−1•2x−3=7
Z założeń, też na podstawie definicji logarytmu
7a=12 i 12b=24.
Jeżeli równość
33x−1•2x−3=7
podniesiemy stronami do potęgi a, to pozbędziemy się tej siódemki − po prawej stronie otrzymamy
12.
Tyle wskazówki.
8 paź 22:00