uzasadnij
Kamil: Uzasadnij że liczba a taka ze a=3n+3n+1+3n+2 jest podzielna przez 13.
8 paź 21:02
Kamil: Uzasadnij że liczba a taka ze a=3n+3n+1+3n+2 jest podzielna przez 13.
8 paź 21:03
Eta:
a= 3n+3n+1+3n+2 taka ma być?
8 paź 21:03
matyk: popraw zapis, bo w tej postaci nie jest to prawda
8 paź 21:03
Eta:
3n(1+31+32) = 13*3n
8 paź 21:04
matyk: można robić tabelkę i badać reszty z dzielenia przez 13 lub przez kongruencje. Możliwe, że
przez indukcję też pójdzie
8 paź 21:05
matyk: Eta

A ja takie rzeczy wymyśliłem

Nie przeczytałem dokładnie
8 paź 21:05
Kamil: cos takiego :
a=31 + 31+1+31+2 = 3+9+27=39
39:13=3
8 paź 21:08
Kamil: ja dobrze zrpbilem?
8 paź 21:08
Aga1.: Nie, dobrze zrobiła Eta.
8 paź 22:08