crazy ciągi
orzel: Witam, mam dla Was takie zadanko:
Oblicz granicę ciągu a
n:
| | 2n | | n+1 | | n | | n(−1)n | |
an= |
| *cos( |
| )− |
| * |
| |
| | 2n2−1 | | 2n−1 | | 1−2n | | n2+1 | |
Bardzo prosiłbym w miarę możliwości o opisanie krok po kroku jak je wykonać.
8 paź 20:59
orzel: Ma ktoś ochotę pomóc?
8 paź 21:35
Basia:
cos(wszystko jedno czego) jest ograniczony
| | n | | (−1)n | | n2 | |
dla n parzystych |
| * |
| = |
| → 0 |
| | 1−2n | | n2+1 | | (1−2n)(n2+1) | |
| | n | | (−1)n | | −n2 | |
dla n nieparzystych |
| * |
| = |
| → 0 |
| | 1−2n | | n2+1 | | (1−2n)(n2+1) | |
wyciągnij wnioski
8 paź 21:38
Basia: tam zgubiłam n po (−1)n, ale dalej (po =) bez zmian
8 paź 21:39