fUNkcja liniowa
lisqq: A={x∊R ⋀ y∊R : (√x2−2xy+y2 −2 )(y2−1)=0
B={x∊R ⋀ y∊R |x−1|+|2−y|=4
mam narysować w układzie XOY na oddzielnych rysunkach ale wgl nie wiem jak wyznaczyc A iB
8 paź 20:49
Basia: napisz to porządnie; chyba widzisz, że nie wiadomo co jest pod pierwiastkiem
8 paź 20:54
lisqq: A={x∊R ⋀ y∊R : (√x2−2xy+y2 −2 )(y2−1)=0
Lepiej?
8 paź 20:56
Basia:

lepiej

A:
√x2−2xy+y2 =
√(x−y)2 = |x−y|
i masz
(|x−y|−2)(y−1)(y+1) = 0
y= 1 lub y = −1 lub |x−y|=2
y= 1 lub y = −1 lub x−y=2 lub x−y = −2
y= 1 lub y = −1 lub lub y=x−2 lub y = x+2
rysujesz te proste (niebieskie)
B:
|x−1|+|2−y| = 4
|x−1|+|y−2| = 4
x≥1 i y≥2 masz
x−1+y−2=4
y = −x+7 (czerwone)
x<1 i y≥2 masz
−x+1+y−2=4
y = x +5 (zielone)
x<1 i y<2 masz
−x+1−y+2 = 4
y = −x−1 (liliowe)
x≥ 1 i y<2 masz
x−1 −y+2 = 4
y = x−3 (brązowe)
A∩B zbiór tych czarnych punktów
8 paź 21:22