trygonometria pomocy!!
Majin K.: Kąt alfa znajduje się w układzie współrzędnych w położeniu standardowym. Punkt P(x, y) wybrano
na końcowym ramieniu tego kąta w odległości 9 od punktu O(0, 0).
a) Oblicz współrzędne punktu P, jeśli wiadomo, że alfa zawiera się w (270°, 360°) i cos alfa =
pierwiastek2 przez 4
.
b) Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta alfa (wyniki podaj w najprostszej
postaci).
c) Skonstruuj kąt alfa
8 paź 20:42
krystek:
8 paź 20:48
Basia:
x
2+y
2 = r
2
wylicz y (jest ujemne, bo to IV ćwiartka)
| | y | | y | | x | |
potem sinα= |
| ; tgα= |
| ; ctgα= |
| |
| | r | | x | | y | |
8 paź 20:48
Majin K.: bardzo dziekuję za podpowiedz ale czy mógłby ktos to rozpisać do końa

jestem słaba i nie radzę sobie z tym a jutro mam sprawdzian

bardzo prosze...
8 paź 21:59