analiza
lola: udowodnij,ustalając n:
n
k=1
8 paź 20:38
Basia: to jakiś nonsens
owszem
| | n(n+1) | |
∑k=1,...,nk = 1+2+....+n = |
| |
| | 2 | |
ale
| | n! | | (n−1)*n | | n(n+1) | |
= |
| = |
| ≠ |
| |
| | 2!(n−2)! | | 2 | | 2 | |
8 paź 20:44
lola: polecenie mam "udowodnij poniższe tożsamości..."
jakiś pomysł ?
8 paź 20:49
Basia: nie da się udowodnić bzdury
8 paź 20:51
lola: kolejny przykład jest identyczny różni się jedynie tym że po lewej stronie zamiast k mam k
2 a
po prawej jest [n(n+1)(2n+1)]/6
i każdy kolejny taki podobny

więc co z tym można zrobić ?
8 paź 20:56
lola: szukamy dla n e N
8 paź 21:05
matyk: to drugie jest prawdą
8 paź 21:07
lola: tzn ? możesz konkretniej ?
8 paź 21:08
lola: jest tu kto ?
8 paź 21:20
Basia:
∑
k=1,...,nk
2 to inny zapis sumy 1
2+2
2+....+n
2
masz udowodnić, że
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+...+n2 = |
| |
| | 6 | |
normalny dowód indukcyjny trzeba przeprowadzić
8 paź 21:25
lola: mógłby mi to ktoś rozpisać ?
mam do tego napisać dla jakich n nierówność zachodzi, o ile zachodzi
9 paź 17:55
lola: dzieki,zrobilam

nastepne sprobuje sama
9 paź 18:14