matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równianie tryg
brand:
jak to rozwiązać sinx=cosx?
8 paź 20:25
Basia:
cosx = 0 ⇔ x =
π
2
+kπ ⇔ (sinx = 1 lub sinx≠ −1) na pewno więc żadne x=
π
2
+kπ nie jest rozwiązaniem bo byłoby 0 = 1 lub 0 = −1 czyli sprzeczność możesz więc spokojnie przyjąć, że cosx≠0 i podzielić przez cosx
sinx
= 1
cosx
tgx = 1 x =
π
4
+kπ
8 paź 20:29