Oblicz objętość kuli
wajdzik:

W prawidłowy ostrosłup czworokątny wpisano kulę. Oblicz objętość kuli wiedząc, że krawędź
podstawy ma długość a, natomiast kąt między przeciwległymi ścianami bocznymi ma miarę α.
n−wysokość
k−krawędź
a−krawędź podstawy
8 paź 20:20
wajdzik:

Wyjdzie nam trójkąt ramienny,
czy te rysunki są poprawne do treści zadania?
8 paź 20:21
wajdzik:
8 paź 20:39
krystek: Kąt między przeciwległymi ścianami źle
8 paź 20:43
wajdzik:

Teraz jest ok?
8 paź 21:17
matyk: Niestety źle
8 paź 21:18
Mila:
8 paź 21:51
matyk: Teraz ok
8 paź 22:00
wajdzik: dzięki Milu, staram się jak mogę ale za nic nie mogę się połapać w tych zadaniach.
8 paź 22:42
Mila:
Zrób kilka modeli szkieletowych i postaw na biurku.
Promień kuli wpisanej w ten ostrosłup jest równy promieniowi okręgu wpisanemu w zielony Δ.
Ta podpowiedź pomoże?
8 paź 23:31
dero2005:

a
2 = 2l
2(1−cosα) ⇒ l =
h =
√l2 − (a2)2 =
9 paź 08:11