matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Majin K.:
czy jest osoba, która by mi wyjasniła to krótkie zadanko?
Oblicz wartość wyrażenia sin(–1380°) · tg 870°.
8 paź 20:12
Bizon:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
8 paź 20:23
Bizon:
sin(−α)=−sinα zatem sin(−1380
o
)=−sin1380
o
sin(k*360
o
+α)=sinα zatem −sin1380
o
=−sin(3*360
o
+300
o
)=−sin300
o
sin(270
o
+α)=−cosα zatem −sin300
o
=−sin(270
o
+30
o
)=cos30
o
teraz walcz z tg870
o
−
8 paź 20:36
krystek:
−sin(3*360+300)=−sin300=..
8 paź 20:37