baardzo proszę o pomoc :)
Majin K.: 1.
a) Oblicz sin(–1380°) · tg 870°.
b)napisz jaka jest miara kąta jeśli wiesz, ze 39log tg 13α = − i a Î (180°, 270°).
2.Kąt a znajduje się w układzie współrzędnych w położeniu standardowym. Punkt P(x, y) wybranona
końcowym ramieniu tego kąta w odległości 9 od punktu O(0, 0).
a) Oblicz współrzędne punktu P, jeśli wiadomo, że a Î (270°, 360°) i cos a = 24.
b) Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta a (wyniki podaj w
najprostszejpostaci).
c) Skonstruuj kąt a.
3 W trójkącie ABC bok AB = 4+ BC natomiast kąt |ACB| = 135°. Wiedząc, że|AC| = 3 2 , oblicz:a)
obwód trójkąta ABC;b) promień koła opisanego na trójkącie ABC;c) sinus kąta wewnętrznego przy
wierzchołku B.
prrroooooszę o pomoc i wyjaśnienie