Wyznacz wszystkie wartości paramentu m,
natalka: Wyznacz wszystkie wartości paramentu m, dla których równanie 2x2+(3−2m)x−m+1=0 ma dwa różne
pierwiastki x1, x2, także, że wartość bezwzględna x1−x2=3 rozwiążecie cale prosze
8 paź 19:48
PW: Warunek istnienia dwóch rozwiązań
| | 1 | |
Δ>0 ⇔ (3−2m)2−4•2•(−m+1)>0 ⇔ 9−12m+4m2+8m−8>0 ⇔4m2−4m+1 >0 ⇔4(m2−m+ |
| ) >0 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔(m− |
| )2>0. Wniosek: równanie ma dwa rozwiązania dla wszystkich m∊R\{ |
| }. |
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli równanie ax
2+bx+c=0 ma dwa rozwiązania x
1 i x
2, to
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | √Δ | | √Δ | |
|x1−x2| = | |
| − |
| | = |− |
| | = |
| . U nas |
| | 2a | | 2a | | a | | |a| | |
| | √m−0,5)2 | | |m−0,5| | | 1 | |
|x1−x2| = |
| = |
| , m∊R\{ |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Warunek
|x
1−x
2| = 3
jest więc spełniony gdy
|m−0,5| = 6
m−0,5=−6 lub m−0,5=6
m=−5,5 lub m=6,5
8 paź 20:44