Zdarzenia losowe
Pioxis: Grupa przyjaciół − dwoje dziewcząt i trzech chłopców − postanowiła zorganizować wycieczkę w
góry. Ustalono, że organizacją wyprawy zajmą się 2 osoby wybrane drogą losową. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że będzie to 2 chłopców?
Ja liczyłem to jedynie tak, że faceci nie są rozróżniani i wychodzi mi wtedy 125
8 paź 19:24
Naxilius: Jeśli dałby ktoś radę naprowadzić, byłoby super.
8 paź 19:28
90120: |Ω|=5
2
A−dwóch chłopaków
A={(C,C)}
|A|=1
Więc chyba dobrze Ci wychodzi.
8 paź 19:39
Pioxis: ref
8 paź 19:50
Pioxis: Bo chyba to nie jest to
8 paź 19:50
90120: Ω={(D1,D2),(D1,C1),(D1,C2),(D1,C3),(D2,C1),(D2,C2),(D2,C3),(C1,C2),(C1,C3),(C2,C3)}
|Ω|=10
A−dwóch facetów
A={(C1,C2),(C1,C3),(C2,C3)}
|A|=3
8 paź 20:11