matematykaszkolna.pl
składanie funkcji PuRXUTM: Pokaż że jeśli f i g są malejące to f (kółeczko) g jest rosnąca (złożenie funkcji) Czy wystarczy tyle a,b∊R a≤b f(a)≥f(b) g(a)≥g(b) f (kółeczko) g(x)=f(g(x) f(g(a))≤f(g(b)) ( znak się zmienia bo funkcja f jest malejąca, gdyby była rosnąca to by się nie zmienił)
8 paź 19:24
matyk: jak dla mnie to tylko tezę napisałeś i powiedziałeś że zachodzi. Ale dlaczego?
8 paź 19:25
Trivial: Mnie nie przekonałeś. Dowód prawie przez założenie tezy.
8 paź 19:27
Basia: trochę za mało dokładnie; ustnie można powiedzieć co trzeba, ale w pracy pisemnej trzeba to napisać x1 < x2 ⇒ g(x1) > g(x2) ⇒ f(g(x1)) < f(g(x2)) ⇒ f□g(x1) < f□g(x2)
8 paź 19:28
PuRXUTM: tak mi gościu na ćwiczeniach napisał, ja nie mam pojęcia jak to się robi, bo to pierwsze moje ćwiczenia z analizy emotka
8 paź 19:28
Trivial: Sposób Basi jest w sam raz.
8 paź 19:31
PuRXUTM: w sumie Basia napisała to samo co ja powiedziałem emotka chyba że czegoś nie rozumiem
8 paź 19:33
Trivial: O nie! Basia napisała po kolei co z czego wynika, a Ty napisałeś wszystko na raz − w tym tezę. Tak nie przeprowadza się dowodów...
8 paź 19:35
PuRXUTM: ok. to już coś, wiem że nic nie wiem
8 paź 19:36
PuRXUTM: a tego g(x1) > g(x2) ⇒ f(g(x1)) < f(g(x2)) nie trzeba jakoś udowadniać ?
8 paź 19:37
Trivial: Można napisać np. tak: x1 < x2 ⇒ g(x1) > g(x2) u1 < u2 ⇒ f(u1) > f(u2) Niech u1 = g(x2) oraz u2 = g(x1). Założenie u1 < u2 jest wtedy spełnione, a zatem: f(g(x2)) > f(g(x1)) ⇔ (f∘g)(x1) < (f∘g)(x2) A zatem funkcja f∘g jest rosnąca, gdyż x1 < x2.
8 paź 19:41
PuRXUTM: nie wiele mi to mówi ale dzięki emotka
8 paź 19:45
Trivial: Co Ci niewiele mówi? Przecież tutaj nie zostało użyte nic oprócz definicji funkcji malejącej i rosnącej.
8 paź 19:47