zbiór wartości funkcji z logarytmami
krystian: Jak można wyznaczyć zbiór wartości takiej funkcji? (o ile w ogóle się da)
f(x)=(log2x)3+2log2x−3
8 paź 19:17
krystian: zapomniałem dodać że ma to być zbiór wartości na przedziale (1, 2)
8 paź 19:20
Basia:
x>0
t = log2x t∊(−∞;+∞)=R
f(t) = t3 + 2t − 3
zbiorem wartości tej funkcji, dla t∊R jest R
więc zbiorem wartości f(x) również jest R
8 paź 19:21
Basia:
1 < x < 2
log21 < log2x < log22
0 < log2x < 1
podstawienie jak poprzednio t = log2x t∊(0,1)
f(t) = t3 + 2t − 3
f'(t) = 3t2+2 > 0 dla każdego t
czyli f(t) jest funkcją stale rosnącą
f(0) = −3
f(1) = 1+2−3 = 0
ZW = (−3;0)
8 paź 19:24
krystian: dzięki
8 paź 19:28