:)
PuRXUTM: no to kolejne zadanko
Zbadaj iniektywność funkcji α:(−π;3π]∍x→sin(4x−1) ∊R
8 paź 19:14
Trivial: Inaczej: czy funkcja α(x) jest funkcją różnowartościową?
8 paź 19:46
PuRXUTM: no nie jest, to wiedziałem tylko jak to zbadać ?
wiem że bierzemy sobie x1,x2 ∊R i
sin(4x1−1)=sin(4x2−1) tylko co dalej ?
8 paź 19:49
Trivial:
Zwróć uwagę na dziedzinę funkcji α. Jest ona podana x ∊ (−π,3π]. Czy na tym przedziale funkcja
jest różnowartościowa? Wystarczy znaleźć dwa różne x dla których funkcja przyjmuje taką samą
wartość − w ten sposób dowiedziesz, że α(x) nie jest iniekcją.
8 paź 19:51
Basia:
−π < x ≤ 3π /*4
−4π < 4x ≤ 12π /−1
−4π−1 < 4x−1 ≤ 12π−1
4x−1 ∊ (4π−1; 12π−1)
0; π ∊ (4π−1; 12π−1)
sin0 = sinπ = 0
| | 1 | | π+1 | |
czyli dla x1 = |
| i x2 = |
| masz |
| | 4 | | 4 | |
sin(4x
1−1) = sin(4x
2−1) = 0
a przecież x
1,x
2 należą do Twojego przedziału i są różne
oczywiście, że to
nie jest iniekcja
8 paź 19:55
PuRXUTM: aha, myślałem że to trzeba jakoś algebraicznie zbadać. I tu się kłania LO... czyli teraz za x
mam podstawić 2 liczby(x1,x2) tak żeby dla obydwu tych liczb 4x1−1, 4x2−1 ∊(−π;3π]
8 paź 19:58
PuRXUTM: a sory nie zauważyłem że to x ∊(−π;3π] a nie (4x−1)∊(−π;3π] jak myślałem wcześniej pisząc to
wyżej
8 paź 20:07
PuRXUTM: dzięki wielkie ! już rozumiem
8 paź 20:11
PuRXUTM: Basiu chyba znalazłem błąd...
−π < x ≤ 3π /*4
−4π < 4x ≤ 12π /[C[−1]
−4π−1 < 4x
−1 ≤ 12π−1
nie powinno być
−π < x ≤ 3π /*4
| | 1 | | 1 | |
−4π− |
| < 4x−1 ≤ 12π− |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
zastanawiam się jeszcze czy nie czasem |
| bo mi się to wszystko miesza, no i może w ogóle |
| | 4 | |
nie zrobiłaś błędu tylko ja źle myślę...
19 paź 14:58
PuRXUTM: up
19 paź 18:53
Trivial:
Niby na jakiej podstawie ma być tak, jak Ty mówisz?
19 paź 19:08
PuRXUTM: | | 1 | |
na ćwiczeniach miałem zapisane że sin(4x−1)=sin(4(x− |
| )) i przesuwałem wykres sin4x o |
| | 4 | |
19 paź 19:19
Trivial: No tak. Takie przesuwanie ma sens, ale dlaczego w nierównościach ma być tak jak mówisz?
4x < 4
4x − 1 < 4−14 ???????
19 paź 19:23
PuRXUTM: no nie wiem

po prostu nie ogarniam...
19 paź 19:30
Trivial: To są zwyczajne nierówności. Można do obu stron coś dodać, ale wszędzie tyle samo, a nie
"trochę tu, trochę tam"
19 paź 19:33
PuRXUTM: ok dzięki
19 paź 19:34