Funkcje
kingis: Funkcja opisana wzorem f(x)=1+x/x−1, dla pewnego argumentu przyjmuje wartość √2. Jaki to
argument?
8 paź 19:03
Basia:
| | x | |
f(x) = 1 + |
| − 1 = 1+1−1 = 1 |
| | x | |
tak napisałaś; a jakie pytanie taka odpowiedź
ta funkcja nie przyjmuje wartości
√2
popraw zapis
8 paź 19:05
kingis: | | 1+x | |
 faktycznie. Funckja o wzorze: f(x)= |
| dla pewnego argumentu przyjmuje wartość √2. |
| | x−1 | |
Oblicz, jaki to argument?
8 paź 19:11
Basia:
masz równanie
x≠1
1+x =
√2(1−x)
1+x =
√2 −
√2x
x +
√2x =
√2 −1
(1+
√2)x =
√2−1
| | √2−1 | | √2−1 | |
x = |
| = |
| = |
| | 1+√2 | | √2+1 | |
| (√2−1)(√2−1) | | 2 − 2√2 + 1 | |
| = |
| = ................... |
| (√2+1)(√2−1) | | 2−1 | |
dokończ
8 paź 19:14
kingis: Dziękuję

Czyli wynik to (
√2−1)
2, a wg zbioru powinno być (
√2+1)
2
8 paź 19:23