rozkładanie wielomianu na czynniki
ninaxx: Rozłóż wielomian na czynniki :
(a2 −b)2 −4
byłabym wdzięczna gdyby mógł mi ktoś to wyjaśnić
8 paź 19:02
Basia:
c = a2−b2
i masz
c2−4 = c2−22 = ........................
rozłóż i podstaw z powrotem za c
8 paź 19:06
PuRXUTM: to nie jest wielomian
(a2−b)2−22=(a2−b−2)(a2−b+2)
8 paź 19:06
ninaxx: Mam jeszcze jedno pytanie. A co z takim przykładem?
x
6−64= (x
3)
2−8
2= (x
3 −8)(x
3+8)= .... jak mogę go dalej rozłożyć
8 paź 19:33
Piotr 10: (x3−23)=(x−2)(x2+2x+4)
8 paź 19:34
bezendu:
(x3−8)(x3+8)=(x−2)(x2+2x+4)(x+2)(x2−2x+4)
8 paź 19:36