Element neutralny dzialania
Garth:
Algebra, element neutralny dzialania. okreslonego w zbiorze R2.
Czy elementem neutralnym tego dzialania jest (1; 1)? Tak jest w odp.
(x1; x2) ▱ (y1; y2) := (x1y2; x2y1)
(a, b) ▱ (1, 1) = (a; b)
(1, 1) ▱ (a, b) = (b, a)
No a sa to, jesli sie nie myle, uporzadkowane pary, wiec kolejnosc ma tu znaczenie, stad (x1;
x2) ▱ (y1; y2) ≠ e ≠ (y1; y2) ▱ (x1; x2).
8 paź 19:00
Basia: jest elementem neutralnym prawostronnym
nie jest lewostronnym
czyli nie mylisz się; nie jest
8 paź 19:03
Garth:
Dziekuje, co prawda podzialu na elementy neutralne jednostronne nie mialem, w zalecanej
literaturze tez nic o nich nie ma [albo po prostu slepy jestem

], wiec chyba nie bede juz
nic szukal w Internecie na ten temat, bo mam sporo innych rzeczy do nauki, ale jesli jakos
skrotowo moglabys opisac ten podzial, to bylbym wdzieczny, chociaz nie nalegam, obejde sie i
bez tego.
8 paź 19:07
Basia:
jeżeli ∀x x*ep = x ⇒ ep jest elementem neutralnym prawostronnym
jeżeli ∀x el*x = x ⇒ el jest elementem neutralnym lewostronnym
jeżeli ep=el=e to e jest elementem neutralnym
jeżeli ep≠el to element neutralny nie istnieje
8 paź 19:10
Garth:
I wszystko jasne, dziekuje.
8 paź 19:11
Garth:
I dalej: czy to dzialanie okreslone rowniez w R2 jest laczne? Bo znowu wyszlo mi inaczej, niz
jest w odp. a bledu tez sie nie moge doszukac w swoim rozumowaniu.
(x1; x2) ▱ (y1; y2) := (x1; y2)
[(a, b) ▱ (c, d)] ▱ (e, f) = (a, d) ▱ (e, f) = (a, f)
(a, b) ▱ [(c, d) ▱ (e, f)] = (a, b) ▱ (c, f) = (a, f)
8 paź 19:23
Garth:
Nikt nie wie? No bo ja twierdze, ze to dzialanie jest laczne, a autorzy mojego podrecznika
twierdza, ze nie jest.
8 paź 19:45
Basia: niemożliwe.............................
przecież udowodniłeś, że jest łączne i zrobiłeś to dobrze

na pewno o to działanie chodzi, a może nie o łączność ?
bo np. nie jest oczywiście przemienne
8 paź 19:49
Garth:
Chodzi oczywiscie o lacznosc, a w odp. jest "nie jest laczne"... jeden blad za drugim w tym
podreczniku/zbiorku

A, ze nie jestem na tyle glupi, zeby uwazac siebie za nieomylnego, to wole przedstawic moja
watpliwosc jeszcze komus...zawsze moge czegos nie uwzglednic i przez to dojsc do blednych
wnioskow...
8 paź 19:53