Całka nieoznaczona
Asia: Oblicz całkę:
∫x*√x−1x+1
8 paź 18:54
Asia: mógłby ktoś chociaż udzielić jakiejś wskazówki? nie mam pojęcia jak się za to zabrac
8 paź 19:08
Asia: proszęę
8 paź 20:09
Mila:
Za godzinę.
8 paź 20:09
Asia: dziękuję bardzo
8 paź 20:16
Mila:
∫(x*
√(x−1)/(x+1)) dx=
| | x(x−1) | | x2 | | x | |
=∫ |
| =∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| | √x2−1 | | √x2−1 | | √x2−1 | |
Pierwsza przez części (?), druga ze wzoru.
8 paź 21:31
Asia: O kurcze, dziękuję Ci bardzo

nie wpadłam na to..

(pierwsza przez podstawienie wychodzi − jakby ktoś kiedyś gdzieś)
8 paź 21:46
Krzysiek: jeśli można wiedzieć, jakie podstawienie?
8 paź 21:51
Asia: Golas...
t = x2 − 1
dt = 2xdx
dt/2 = xdx
8 paź 21:53
Asia: a nie... nie zauważyłam x
2
8 paź 21:55
Krzysiek: no i w jaki sposób przez to podstawienie chcesz policzyć pierwszą całkę?
8 paź 21:55
Mila:
Pierwsza przez części.
8 paź 22:00
Asia: No, jednak nie ma innego wyjscia
8 paź 22:01
Mila: Policzona ?
8 paź 23:13