:)
Jagoda: dla jakich parametrów a,b reszta z dzielenie wielomianu w(x) przez wielomian p(x) jest równa
r(x), gdy:
w(x)=x3−2x2+ax+b
p(x) = x2+x−2
r(x) = 9x−3
Z góry wielkie dzięki
8 paź 18:46
Jagoda: proszę przynajmniej o wskazówki , albo wytłumaczenie
8 paź 18:52
Basia:
P(x) = x2+x−2 = (x−1)(x+2)
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x)
W(x) = (x−1)(x+2)*Q(x) + R(x)
W(1) = 0*(x−2)*Q(x)+R(1) = 9*1−3 = 6
W(2) = (x−1)*0*Q(x) + R(2) = 9*2−3 = 15
W(1) = 13−2*12+a*1+b = a+b−1 = 6
W(2) = 23−2*22+a*2+b = 2a+b = 15
rozwiąż układ równań
a+b = 7
2a+b = 15
8 paź 18:56