dzielenie wielomianów
Jagoda: wielomian w(x) przy dzieleniu przez (x−4) daje resztę 7 a przy dzieleniu przez (x−2) daje
resztę 3. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian p(x)=(x−4)(x−2)
Z góry dziękuję za pomoc
8 paź 18:30
bezendu:
W(4)=7
W(2)=3
(4−4)(4−2)*Q1(4)+4a+b=7
(2−4)(2−2)*Q2(2)+2a+b=3
4a+b=7/ *(−1)
2a+b=3
−4a−b=−7
2a+b=3
−2a=−4
a=2
4+b=3
b=−1
R(x)=2x−1
8 paź 18:34
Basia:
W(4) = 7
W(2) = 3
W(x) = (x−4)(x−2)*P(x) + ax+b
W(4) = a*4+b = 7
W(2) = a*2+b = 3
4a+b = 7
−2a−b = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a = 4
a = 2
8+b = 7
b = −1
R(x) = 2x − 1
8 paź 18:34
Jagoda: Dziękuję baaardzo
8 paź 18:39
Jagoda: jeszcze jedno :
dla jakich parametrów a,b reszta z dzielenie wielomianu w(x) przez wielomian p(x) jest równa
r(x), gdy:
w(x)=x3−2x2+ax+b
p(x) = x2+x−2
r(x) = 9x−3
8 paź 18:44