trygonometria
RCG21: f(x)=x−sinx napisz równanie prostej na której leżą a) punkty wykresu,w któeych funkcja f ma
maksimum b)punkty przegiecia wykresu funkcji f
prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
8 paź 18:14
RCG21: pomógł by mi ktoś rozwiązać to zzadanie
8 paź 18:19
Basia:
f(x) = x−sinx
f'(x) = 1−cosx
f'(x) = 0
1−cosx = 0
cosx = 1
x = 2kπ
1−cosx > 0 dla każdego x≠2kπ
czyli pochodna nie zmienia znaku
ta funkcja jest stale rosnąca i nie ma maksimów
f"(x) = sinx
f"(x) = 0
sinx = 0
x = kπ i każdy z tych punktów jest punktem przegięcia
8 paź 18:21
RCG21: ok rozumiem dzieki
8 paź 18:23