Funkcja wykładnicza.
Marta: Dane sa funkcje f(x) = 2x2 −2x+m oraz g(x) =(1/2)m2 −1, gdzie x∊R. Wyznacz te wartosci
parametru m (m∊R), dla których wykresy funkcji przecinaja sie w punkcie o odcietej 1.
Poproszę o naprowadzenie mnie. Próbowałam przyrównać wykładniki potęg, i wyszła mi Δ=4m2 − 4m
i nie wiem co dalej powinnam zrobić.
8 paź 17:59
Bizon:
f(x)=2x2−2x+m g(x)=21−m2 ... tyle że nie widzę tu aby g było funkcją x
8 paź 18:05
Marta: hmm... przepisałam tak jak było w zadaniu... czyli zadanie nie do rozwiązania?
8 paź 18:07
Bizon:
w tym zapisie g nie jest funkcją x ... po prostu gdzieś to x "zjadłaś" −
8 paź 18:12
Bizon:
... a rozwiązanie polegałoby na tym, że skoro przecinają się w punkcie o odciętej 1
to f(1)=g(1)
f(1)=21−2+m=2m−1
g(1)= i tu klops
8 paź 18:17
Marta: coś w tym chyba jest bo w drugim zadaniu też przy jednej funkcji nie ma nigdzie x
8 paź 18:35