pomóżcie
ada: dane są okręgi o1 o2. oblicz odległość między środkami tych okręgów i określ ich wzajemne
polożenie. o1:x2−6x+y2+5=0 , o2: x2−6x+y2−12y+29=0
8 paź 17:54
Gustlik:

Są na to wzory:
x
2+y
2+Ax+By+C=o
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
o1:x2−6x+y2+5=0
r
1=
√32+02−5=
√9−5=
√4=2
S
1=(3, 0), r
1=2
o2: x2−6x+y2−12y+29=0
r
2=
√32+62−29=
√9+36−29=
√16=4
S
2=(3, 6), r
2=4
Teraz wektorami:
S
1S
2→=[3−3, 6−0]=[0, 6]
|S
1S
2|=
√02+62=6
r
1+r
2=2+4=6
Okręgi styczne zewnętrznie
9 paź 02:00
madzia: x2+4x+y2+4y+7=0
24 lis 16:46