Nieróności wykładnicze
jakubs: Rozwiąż nierówność:
0,5
1x * 2
3x+1>16
Zaczynam do doprowadzenia do wzoru a
x*a
y=a
x+y, zamieniam 16 na 2
4 i mam podstawy
| | 2x−1 | |
potęg równe więc sprawdzam wykładniki potęg i otrzymuję |
| >4 i nie wiem co dalej. |
| | x2+1 | |
8 paź 17:45
Basia:
(2
−1)
1/x*2
3/(x+1) > 2
4
| −4x2 −2x − 1 | |
| > 0 /*(−1) |
| x(x+1) | |
y = 4x
2+2x+1 > 0 dla każdego x∊R bo Δ = 4−16 = −12
czyli
x(x+1) < 0
dokończ
8 paź 18:15
jakubs: Dziękuję Ci Basiu dokończyłem i wynik wyszedł i kolejne przykłady również teraz wychodzą
8 paź 19:31
jakubs: Nie mam pomysłu na kolejną nierówność:
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 8 | |
| ( |
| )x+2 + |
| ( |
| )x+1 ≥ |
| |
| 3 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
8 paź 19:55
jakubs: 89x*892 +13*89x*827 ≥89
89x(7281) ≥ 89
89x ≥ 1
x≤0 ⇒ odp: x∊ (−∞,1>
8 paź 20:39