Znajdź zależność między tworzącą k i promieniem r.
wajdzik: Pole powierzchni całkowitej stożka poprowadzono prostą równoległą do tworzącej długośći k.
Znajdź zależność między tworzącą k i promieniem r podstawy stożka.
πr2+πrk=πh2
k2=h2+r2
h2=k2−r2
r2+rk=k2−r2
r(r+k)=(k−r)(k+r)
k+r>0
Do tego momentu rozumiem a teraz.. :
k−r=r czyli k=2r
Czy to zadanie jest dobrze zrobione? Mógłby ktoś mi wytłumaczyć końcówkę?
8 paź 17:35
wajdzik:
8 paź 18:55
wajdzik:
8 paź 19:02
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
8 paź 19:21
wajdzik:
8 paź 19:27