matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdz wzór na n-ty wyraz ciągu arytmetycznego
mala_17:
a
1
=2 r=5 a
1
=−3 r=2 a
1
=0 r=
1
3
a
1
=−
1
2
r=−1
1
2
8 paź 17:25
PuRXUTM:
a
n
=a
1
+(n−1)r dla a) a
n
=2+(n−1)*5=5n−3 resztę zrób sama analogicznie
8 paź 17:27